Tema for konferansen

23 des

Barne- og ungdomslitteraturen fra Nederland og Belgia er et av temaene på den kommende konferansen i Stavanger 2011. Vi jobber med følgende hypotese: «Maktens pluttifikasjon – Paradigmeskiftes motløshet» kom med innspill ….

Reklamer

2 kommentar to “Tema for konferansen”

 1. Svein Nyhus desember 23, 2009 kl. 10:55 pm #

  En idé er kanskje å belyse populærkulturelle sjangre for barn, altså underholdningslitteratur eller det danskene kaller «fascinasjonslitteratur», gjerne sammenliknet med de mer seriøse og utfordrende bøkene med kunstneriske ambisjoner. Synes tradisjonell «god litteratur» absolutt har noen kvaliteter og egenskaper masselitteraturen ofte mangler, men finner det merkelig og nesten urettferdig at populære serier og triviallitteratur ofte ikke får oppmerksomhet i det hele tatt. Også innen denne sjangeren er det store kvalitetsforskjeller, og kanskje de beste fortjener oppmerksomhet for det håndverket de utfører, og det de faktisk bidrar med i mangfoldet? Kanskje en kan si noe om dette fenomenet uten å skape konflikt mellom folkelig lavkultur og elitær høykultur, noe som ofte er ganske kunstig? Hm. Men det kan godt være at jeg rett og slett ikke har fulgt med, at dette temaet allerede er utdebattert og overbelyst, og egentlig ganske uinteressant. Så dette er bare et tilfeldig forlag.

  • Svein Nyhus desember 24, 2009 kl. 9:07 am #

   Bare en tilleggskommentar:

   Jeg tenker for eksempel på salgssuksesser som Kaptein Sabeltann (ja, det fenomenet er verdt et grundig foredrag, bare det), Kari Grossmanns populære pekebøker (med et uvanlig solid illustratørhåndverk) og Thor Åge Bringsværds småbarnsserier i grenselandet mellom seriøs litteratur og nærmest masseproduksjon. Disse får sjeldnere oppmerksomhet enn mer nyskapende og utfordrende bøker. Kanskje en ekspert kunne reflektere og tenke høyt omkring dette? Hva er kvalitet? Hva selger? Hva vil publikum ha? Er det forskjeller? Disse produktene kan sammenliknes med andre norske bøker eller stilles opp mot utenlandske serier, kanskje, eller Sandviks bokliknende småbarnsprodukter, redningsskøyta Elias og den lille traktoren Gråtass? Tror en slik debatt kan bevisstgjøre flere veier, men også utfordre norske produsenter å lage sine massemarkedsbøker enda bedre. Er det en konflikt mellom popularitet og kvalitet? Kan man kombinere det kunstnerisk interessante med et populært uttrykk? Som sagt bare et forslag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: