Brageprisnominerte kommer til Maktens Pluttifikasjon ….

4 nov

På Maktens Pluttifikasjon tar vi for oss 3 av 4 bøker som er nominerte til Brageprisen.

Møt Ingeborg Kringeland Hald: Albin Prek, Mangschou Forlag

Debutanten Hald har skrevet en viktig fortelling om et dystert tema: barn og ungdom med traumer fra borgerkrig, drap og flukt. Boka har en imponerende stram struktur, hvor nåtidshandlingen veksler med glimt av Albins krigsminner. Mye av bokas kvalitet ligger i hvordan den sterke dramatikken er skildret nøkternt og neddempet. For å beskytte familien sin flykter Albin fra asylmottaket den natta lensmannen skal komme for å sende dem tilbake. Han gjemmer seg i ei hytte på fjellet, men blir etter hvert oppdaget av to jenter på hyttetur med besteforeldrene.

Møt Nina Elisabeth Grøntvedt: Hei, det er meg!, Omnipax forlag

En sjarmerende hverdagsfortelling formidlet i et originalt format, med et lekent visuelt uttrykk og mye humor. Gjennom en kombinasjon av fortelling og dagbok får vi den 110% sanne historien om Odas liv, preget av gjentatte selvbedrag i forhold til gutter, treffende skildringer av søsken- og venninneforhold og den gjenkjennelige følelsen av at det hele tiden står truende katastrofer i kø.

Og hør hva superleserne mener om boken til Hilde K. Kvalvaag: Fengsla, Det Norske Samlaget

En skarp framstilling av to komplekse jenteskikkelser, som setter ord på mange av de store spørsmålene som er karakteristiske for ungdomstida: uro, brytningstid, løsrivelse, lengsel og hungeren etter en ”walk on the wild side”.  Tittelen spiller både på jentenes dragning mot det ulovlige, og den fastlåste situasjonen de begge befinner seg i. Idun er flink til det meste, men litt for passiv til å være best når det gjelder. Kusina May har derimot få hemninger, og drives av en umettelig, rotløs kjærlighetshunger. I møtet mellom disse to har Kvalvaag klart å skape en gripende fortelling om en tid der tilværelsen fort kan snu fra kjedelig til farlig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: