Klasseskille i samfunnet ødelegger barneboka – pressemelding

5 nov

Aldri før har barnelitteraturen hatt så mye makt. Aldri før har barnelitteraturen vært synligere. Aldri før har forfatterne vært så unge. Aldri før har den digitale  utviklingen utfordret barnebokens eksistens. Maktens pluttifikasjon – den siste muligheten til å få med seg debattene om den gode barnelitteraturen før den forsvinner.

Den Nordiske barne- og ungdomslitteraturkonferansen ”Maktens Pluttifikasjon” kommer til å ta for seg disse trendene. Konferansen blir arrangert av Rogaland fylkeskommune i Stavanger 7. – 9. februar 2011, og temaene er makt, klasseskille og brytningstid.

 Høydepunkter fra programmet:

Klasseskillet ødelegger den gode barnelitteraturen – Den Nye barnelitteraturen trenger et paradigmeskifte, fordi det ikke lenger er noen tabuer å bryte, fordi ingen leser den, fordi den gjentar seg selv til det kjedesommelige, fordi klassikerne blir vi aldri kvitt, fordi den omgis med så mange myter, og hvem skriver barnebokforfatterne for da? Seg selv?

Men jeg tror at ved å bruke litteraturens velkjente virkemidle, provokasjon, bør det være enkelt å løfte barnelitteraturen til noe annet. Det skal ikke mer til enn å skrive boken ”Pippi – min kamp” og kalle det et performativt og pågående kunstverk, helt i Knausgård media-ånd, selvfølgelig. Overskriftene som  ”Pippi – Min kamp er skrevet og levert av en forfatter i ondskapens positur” ville da overskygge innholdet, som ingen ville ha lest, men skape en diskurs om grensesprengende provokasjon i den mytiske barnelitteraturverden i årevis fremover. Det tror jeg vi trenger.

Et slags manus til boken ”Pippi – min kamp” vil foreligge på Den Nordiske barne- og ungdomslitteraturkonferansen som arrangeres i Stavanger 07 – 09.02 2010. Konferansen har tittelen ”Maktens Pluttifikasjon”  og er Nordens største arrangement for barn- og ungdomslitteraturen Temaet for konferansen i 2010 vil være Makt, Klasseskille og Brytningstid.

Klasseskillet i samfunnet ødelegger den gode barnelitteraturen

Barnelitteraturen slites mellom det ene ytterpunktet hvor åndseliten har fremprovosert et barnebokfelt hvor hovedfokus er å tilfredsstille de elitistiske kravene fra ”kunstnerne”. Et felt hvor midlet er helligere enn målet og hvor målgruppen, nemlig ”barnet”, er blitt glemt. Det er ikke lenger legitimt å kalle de bøkene som produseres innenfor denne kategorien for barnelitteratur, men kanskje ”performance” litteratur er en mer riktig betegnelse?

Reklamer

Én kommentar to “Klasseskille i samfunnet ødelegger barneboka – pressemelding”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bildeboken … nu kun for postmoderne hipsterforeldre? « ine marits blogg - august 4, 2011

    […] vel skrevet noe i den gaten selv … “Barnelitteraturen slites mellom det ene ytterpunktet hvor åndseliten har fremprovosert et barnebokfelt hvor hovedfokus er å […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: