Dystre bøker forplanter seg til ungdommens hjerner

6 nov

På Maktens pluttifikasjon har vi denne gang 6 superlesere, 3 jenter og 3 gutter.

Makt-forsker Maria Nikolajeva, professor of Education at the University of Cambridge og en av verdensfremste forsker innenfor barne- og ungdomslitteraturforskningen har sagt noe om at ”Dystre bøker forplanter seg til ungdommens hjerner”. Vi lar ungdomene selv si noe om hva de tenker rundt dette temaet & har derfor latt dem lese noen av de nyeste ungdomsbøkene som handler om selvmord. Bøkene de leser er:

Fengsla av Hilde K. Kvalvaag – Snart 16 år gamle Idun er den flinkeste i klassen. En dag får Idun vite at kusinen hennes, Mai, kommer for å bo hos dem. Men med Mai følger det trøbbel, og Idun lar Mai trekke seg inn i en farlig affære.

Alltid Andrea av Tor Fretheim – Skolen brenner, og en gutt står og betrakter det hele på god avstand. Politiet har grunn til å tro at brannen er påsatt, og etterforsker saken deretter. Vi følger gutten som er elev ved skolen, og blir kjent med et uvanlig menneske med mange hemmeligheter.

Søkeord: Ayotzintli av Marit Kaldhol – Mikke er hjemme alene mens moren og stefaren er på ferie i Chile. De andre i klassen er i gang med russefeiringen, men han vil ikke være med. Han har slått opp med Siri, og svarer ikke når hun sender meldinger. Han sitter ved pc-en om nettene og skriver dagbok og leser om skilpadder

13 gode grunner av Jay Asher –  Clay Jensen finner en pappeske med kassetter stående på trappa en dag etter skolen. Kassettene er fra Hannah Baker som tok livet av seg to uker tidligere. Clay hører på kassettene og hører Hannah si at han er en av de 13 grunnene til at hun er død.

De fortapte barns frelser av Ihpil – Boken gjengir en blogg skrevet av ei samisk jente under pseudonymet Ihpil. Bloggen foregår fra jentas første dag som student i Tromsø august 2007 og fram til hennes tragiske dødsfall 17. desember samme år. Jenta forteller om hverdagen som student, om sjenanse, ensomhet, om sin doble outsiderposisjon som samisk og lesbisk, og om møtet med den store kjærligheten

Alt som er galt med Georg av Hilde Hagerup – Det er de to siste månedene av første år på ungdomsskolen. Klassen har gått seg til, rollene er for lengst fordelt. Så dukker Georg opp, og en ny stemning brer seg – av ondskap. Og det er ikke mot den nye eleven ondskapen retter seg. «Alt som er galt med Georg» er en ny ungdomsroman i umiskjennelig Hilde Hagerup-stil.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: