Verdens beste bildebøker

21 jan

Superleserne Judith, Nora, JP, Ida, Eva & Steffen leser verdens beste bildebøker …. & kommer til konferansen for å fortelle hva de mener om dem. Sammen med seg har de verdens fremste, en av dem, illustratør Carll Cneut som også skal mene … bøkene de mener noe om er:

To veier – Motorveien og landeveien av Bernardo Carvalho – Stilig og annerledes fortelling fra portugisiske prisvinnere.

To fortellinger, to veier og to farger veves sammen til én historie i rødt og blått. En særpreget fortelling om to familier som skal møtes, og som velger hver sin reise. Følg først den ene fargen, og snu deretter boka bak frem og start og lese igjen – nå i den andre fargen. Det er morsomt å fordype seg i de enkle og minimalistiske illustrasjonene, som på en original og fantasifull måte forsterker teksten.

Papirflybjørnen av Oliver Jeffers

Hva i all verden er det som holder på å skje i skogen? Trær mister grener på mystisk vis, trekubber forsvinner sporløst, og hele hjem fordufter. Ugle og Rådyr og Bever og de andre ser til slutt ingen annen utvei enn å sette i gang full rettslig etterforskning. Hvilke spor finnes, hvem har alibi, og hvem er egentlig den skyldige tre-tyven?

Himmelfrokost av Hee Na Baek

Tenk å finne en liten sky – og tenk å ha en mamma som bruker den i deigen når hun skal bake. Da blir bakverket så lett at man kan ta luftveien fatt. Og sannelig er det bra for pappa som står fast i rushtrafikken mens han egentlig skulle vært på kontoret for lenge siden. Himmelfrokoster sjelden kost for norske lesere, i den forstand at den er oversatt fra koreansk, og selv om den er befolket med katter, har den massevis av gjenkjennelse for travle småbarnsfamilier også i Norge. De tredimensjonale illustrasjonene er fotografier av installasjoner, der kattene er laget av papp, men kledd i «virkelige» klær laget i tro kopi ned til den minste detalj, som knappene på pappas hvite skjorte.

Blomsterkongen av Kveta Pacovska-  Prisbelønt tsjekkisk bok blant verdens beste bildebøker!

Blomsterkongen er den andre boken fra Øst-Europa i Verdens beste bildebøker, og er skrevet og tegnet av den kritikerroste og prisbelønte tsjekkiske kunstneren Kveta Pacovska. Hun fikk IBBYS høythengende HC Andersen-pris for illustrasjon i 1992, og er aller mest kjent for sitt surrealistiske og fargesterke visuelle uttrykk. Blomsterkongen er en vakker fortelling om en konge på jakt etter kjærligheten – som viser seg å dukke opp i en tulipan!

Hundeliv av ISOL – Livsbejaende og frodig fra kritikerrost latinamerikansk kunstner

Hvordan kan mamma vite at jeg ikke er en hund? Mamma sier at hunder ruller seg i sølen, bjeffer etter bilene og hyler ut i natten. Min beste venn er hund. Vi forstår ikke hva mamma mener, og forsvinner ut for å leke favorittlekene våre. En herlig historie om en liten gutt og hans aller beste venn, som fanger barneperspektivet på en rørende og livsbejaende måte.

Den lille tronen av Martyna Skibinska – Spennende tittel fra Polen

Den lille tronen er en sjarmerende og leken fortelling med stor gjenkjennelsesfaktor om lille prinsesse Gucia og hennes utfordringer med å venne seg til å sitte på tronen … eller potten, om du vil. Kongen gjør, som fleste foreldre, alt han kan for å gjøre Gucia fornøyd – mon tro om han lykkes til slutt? Den lille tronen er skrevet av Martyna Skibinska, og vakkert illustrert av Joanna Olech og Marta Ignerska

Dragen Ajdar av Marjane Satrapi

Mathildes land er et vakkert og fredelig land, beskyttet av en vennlig konge. Men en morgen begynner plutselig jorda å riste så kraftig at alt snus på hodet! Når ristingen slutter ser verden helt kaotisk ut, og kongen beslutter at Mathilde må begi seg inn til midten av jorda, for å finne en løsning på problemet. Der inne møter hun både en demon, en ånd i flaske, og en heks – og til slutt også dragen Ajdar. Kanskje han kan forklare hva som har hendt?

En fargesterk påminnelse om at jordkloden ikke er usårbar, og at de fleste drager er ganske snille så lenge man behandler dem pent.
Dragen Ajdar er skrevet og illustrert av den anerkjente og prisvinnende kunstneren Marjane Satrapi, som tidligere har hatt stor suksess med bl.a. tegneserieromanene Persepolis (2005) og Kylling med svisker (2006). Satrapi er født og oppvokst i Iran, og bor for tiden i Frankrike.

Kaikun går på tur av Hirotaka Nakagawa

«Du kan godt få den,» sier Kaikun til både katten og løven og sjiraffen når de ser noe Kaikun har som de selv har lyst på. Til slutt treffer Kaikun faren sin. «Så fin pappa du har!» sier dyrene. «Sånn pappa har jeg også lyst på.» Mon tro hva Kaikun sier da? En herlig bok om å være glad i faren sin og om å dele med andre. Annerledes, fantasifull og fargesprakende. «Herlig fantasifullt» og «Ren øyenslyst» – Aftenposten

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: